JASON McNIFF – DUST OF YESTERDAY

‘Guitarpicking’ op zijn akoestische gitaar is één van de muzikale specialiteiten van de Britse folk- en countryzanger Jason McNiff, geboren in Bradford, Yorkshire uit een Ierse vader en een Poolse moeder en opgegroeid in Londen maar sinds een tijdje wonende in de Engelse badplaats en havenstad Hastings, East Sussex. Rondom de eeuwwisseling bracht hij zijn debuutplaat “Off The Rails” uit nadat hij in een club was ontdekt door Chris Kidson, schoonbroer van Bert Jansch en eigenaar van een platenlabel. Daarna volgden er nog twee albums voor dat label, waarna Jason McNiff overstapte naar andere labels waar hij tot onlangs nog drie andere platen voor uitbracht met het geheel akoestische album “Joy And Independence” uit de zomer van 2018 als laatste exponent.

Midden april 2021 komt hij met zijn zevende studioalbum “Dust Of Yesterday” dat hij in de zomer en de herfst van vorig coronajaar heeft opgenomen in Eastbourne in de thuisstudio van producer Roger Askew, gekend van zijn werk voor o.a. Christy Moore en Wilko Johnson. Zelf speelde Jason McNiff daarbij op akoestische gitaar en keyboards, terwijl Roger Askew op elektrische gitaren en basgitaar aan het album bijdroeg en folkmuzikante Basia Bartz op viool en Beth Porter van de ‘Eliza Carthy Band’ op cello voor het strijkerswerk bij de nummers zorgden.

Als eerste single uit “Dust Of Yesterday” werd de op de eerste video te horen ballad “Wherever I Choose” gelanceerd. Het album bevat in totaal negen nummers waarin Jason McNiff nog maar eens zijn grote talent als zanger en songschrijver kan etaleren. Dat begint al meteen in de eerste track “For The First Time”, een nostalgische terugblik op zijn verleden als ‘busker’ en performer in bars en clubs. De muzikale idolen van deze 46-jarige vloeiend Engels, Frans en Russisch sprekende artiest zijn o.a. Bert Jansch, Mark Knopfler en J.J. Cale omwille van hun grandioze akoestische gitaarspel en daarnaast is hij ook een grote fan van goede poëtische songteksten. Dat kunnen we op deze nieuwe plaat horen in melodieuze troubadoursongs zoals daar zijn “Try For The Sky”, “Mary Jane” en de gezellig voortkabbelende albumtiteltrack “Dust Of Yesterday”.

Ook in de andere nummers “Tom” over een vriend uit zijn jeugdjaren, “If You Can See Me Now” waarin een liefdesbreuk tot eenzaamheid en een zwerversbestaan heeft geleid, “Damaged Woman” en de klassieke folksong “A Load Along” demonstreert Jason McNill zijn kunnen als songschrijver en vertolker van op emoties mikkende liedjes. De instrumentatie bij al deze nummers wordt doorheen het ganse plaat zeer subtiel en sober gehouden en dat komt de kracht van de songs alleen maar ten goede. Het album “Dust Of Yesterday” van deze Jason McNiff kan een echte aanwinst worden genoemd voor de folkmuziekscène van 2021.

(valsam)

CD-RELEASE: 16 April 2021

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Tombola Records

video